Aktualności

Honorowa zbiórka krwi w naszej szkole.

Oddawanie krwi jest szlachetnym, bezinteresownym działaniem na rzecz ratowania zdrowia i życia drugiego człowieka. Oddanie cząstki samego siebie ludziom potrzebującym pomocy jest symbolem wrażliwości na ludzkie cierpienie. W obliczu zagrożenia życia każda kropla krwi ma wielkie znaczenie. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu społecznym nasza szkoła uczestniczy 10-01-2020r. w zbiórce krwi. Serdecznie zapraszamy do udziału w akcji. Czytaj Dalej
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82

Start

Chandeleur czyli Święto Naleśnika a la francaise w klasie 1 g
 
2 luty to we Francji Święto Naleśnika zwane la Chandeleur. W tym dniu Francuzi spotykają się w gronie rodzinnym i z przyjaciółmi. Pieką cieniutkie , przepyszne les crepes i cieszą się z nadejścia wiosny. Żółty kolor naleśnika symbolizuje ciepło wiosennego słońca.
Na dzisiejszej lekcji j. francuskiego uczniowie klasy 1 g kultywowali tradycję francuską. W pomieszczeniu szkolnej kuchni upiekli naleśniki, poopowiadali sobie o zwyczajach francuskich i mieli okazję poznać la culture et la cuisine francaise. Oprócz zajęć kulinarnych znalazł się też czas na naukę nowych słówek, zabawy językowe i wybór ”Króla Naleśnika” czyli według zwyczaju francuskiego, osoby, która najwyżej podrzuci do góry słodki przysmak. Królem zabawy został Tymek i to on otrzymał żółte słoneczko. Nagrodami pocieszenia były dla wszystkich „kucharzy” ciasteczka francuskie „tartelettes”.
Metoda nauki języków obcych poprzez zajęcia kulinarne cieszy się dużą popularnością wśród uczniów. Następne gotowanie specjałów kuchni europejskiej już niedługo…może jeszcze przed feriami. A bientot!
P.S. Przepis na naleśniki pochodzi z książki Marie Morgane Le Moel „ Sekrety francuskiej kuchareczki” . Zachęcamy do lektury i do gotowania potraw wyrafinowanej, subtelnej i lekkiej jak nadchodząca wiosna potraw kuchni francuskiej. BON APPETIT!
nalesnik1nalesnik2
nalesnik3nalesnik5

Wydarzenia

  • All
  • KONKURSY
Archiwum Kliknij SHIFT Kompletne Archiwum cae archiwum

Jubileusz 80-lecia

Kalendarz

Kwiecień 2020
Pn Wt Śr Cz Pt So N
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30